Köket: Ombyggnadsråd, Spara energi, Barnsäkerhet


Spara energi, riv inte ut köket. Förädla i stället, sparar dina pengar och vår miljö Ett miljöklokt allternativ till ett nytt kök. 
Lämna in luckor och lådor för ommålning, måla om stommen och byt eventuellt handtag. 
Om era vitvaror är yngre än 10 år, behåll dem i stället för att kasta och köpa nytt. Ni sparar en hel del pengar och inte minst viktigt, vår gemensamma miljö. Därefter, gör en ritning på ert nya kök eller det befintliga som ska få en ansiktslyftning. Lämplig skala är 1:20. Utgå ifrån en äldre ritning av köket eller mät upp längd, bredd och höjd. Gör skalenliga modeller av inredningen inklusive viktiga möbler. Gör upp en lista på ert behov av utrustning och gå igenom mått på inredningar. Sätt er tillsammans och prova olika lösningar, låt fantasin flöda helt fritt. En halvdålig idé kan leda fram till något riktigt bra.
Fönster:
Du behöver byggnadslov för att flytta eller byta till ett större alt mindre fönster. Om du vill ha en arbetsbänk vid ett lågt sittande fönster som öppnas utåt kan arbetsbänken ligga 25 cm över fönsterbänken men inte mer med tanke på rengöring.
Dörrar:
Kan vara klokt att bygga igen en extra dörröppning i ett kök. Ger utrymme för en sammanhängande köksinredning. Extrastegen kompenseras av ett funktionellare kök. Inåtgående dörrar själ mycket utrymme, flytta gångjärnen eller montera skjut- eller vikdörrar.
Imkanalen:
Om spisen måste flyttas mindre än anslutande skåpens bredd kan du dra utsugsröret från fläkten i eller ovanför skåpen. Vid längre flytt, dra en ny imkanal i taket eller väggen. Eller byt till en kolfilterfläkt, den behöver inte anslutas till imkanalen.
Avlopp och vattenledningar:
För att undvika stora vattenskador pga läckage, ett mycket enkelt råd: Stäng av vattenpumpen eller slå från just den säkringen när du reser bort. Då slipper du kostsamma vattenskador. OBS! Anlita en hantverkare för allt vvs- arbete.
Diskmaskinen:
Diskmaskiner orsakar 1 000-tals vattenskador årligen. Minimera risken genom att se till att det finns en lättåtkomlig avstängningsventil och gör det till en vana att stänga ventilen när maskinen inte används. Och ställ maskinen på ett plastunderlag med uppdragna kanter i bakkant och långsidorna. Fronten mot köksgolvet ska vara öppen så att ett eventuellt läckage blir synligt. OBS! Visa samtliga i familjen var avstängningen för vattenpumpen finns. Uppstår ett läckage minskas skadeverkningarna och ni slipper dyra vattenskador.
Belysningen och el:
Matplatsen: Lampan/lamporna över matplatsen bör belysa hela bordet. Välj en energilampa som är dold när lampan hänger på 55 - 60 centimeters höjd ovanför bordsskivan. Provsitt gärna när ni har lampan mellan er. Den ska inte blända eller skymma. Med steglös reglering i ljusknappen kan ni ändra från arbetsbelysning till stämningsbelysning. Så kom ihåg att köpa dimbara energilampor.
Arbetsbänkarna: Det behövs bra belysningar vid arbetsbänkarna. Belysningen ska monteras i framkant under överliggande skåp, då slipper ni reflexer i bänken. Välj belysning som är avskärmad i framkant så att ljuskällan inte syns.

OBS! Om ni kan nå bänkbelysningen och samtidigt ha kroppskontakt med diskbänken, kylen, frysen eller spisen måste belysningen vara skyddsjordad. Dessa krav gäller för all belysning och samtliga uttag i köket.

Eluttag: Det ska finnas skyddsjordade eluttag på de ställen där ni använder lösa hushållsapparater. Dessa uttag ska även vara barnsäkra (petskyddade). De uttag som sitter dolda (lägesskyddade), till spis, kyl o frys, fläkt och diskmaskin behöver inte vara petskyddade. OBS! Nya uttag måste installeras av behörig elektriker.

Barnsäkerheten. Viktigt även om du inte småbarn, gäster kan ju ha tagit med sig barn.

- Lådhurts ska inte stå bredvid spisen, kan användas som trappstege till spisen.

- Petskydd måste finnas på samtliga eluttag.

- Spis, kyl och frys ska vara tippskyddade genom kraftig förankring i vägg. Testa.

- Det ska finnas ett hällskydd i framkant på spisen.

- Placera gärna ett galler framför lågt placerade ugnsluckor, spar många tårar.

- Se till att lågt placerade ugnsluckor har säkerhetshandtag.

- Fönster ska ha säkerhetshandtag.

- Slipa om möjligt av vassa hörn på bord och bänkar eller klistra fast mjuka hörnskydd.

- Lådor där knivar och vassa bestick förvaras ska ha barnlås.

- Diskmedel och andra farliga produkter som t ex medicin ska förvaras i barnlåsta skåp.

- Spärra fönster som är lägre än 180 cm över golvet.

Gå igenom denna listning och åtgärda det som du inte har tänkt på. Snarast.

Spara mycket energi i köket. 
Håller du ner förbrukningen kan du unna dig en hel del annat.

 • Installera lågspolande kranar eller byt till ett sk snålfilter i kranen.
 • Ställ fram allt som ska tillagas från kylen i en halvtimme så sparar du energi vid tillagningen.
 • Värm pasta- och potatisvatten först i en vattenkokare, inte i kastrullen.
 • Stäng av plattorna 5 minuter innan t ex potatisen är klar. Den blir klar i eftervärmen.
 • Diska inte under rinnande vatten, förutom glas, knivar som inte tål diskmaskintvätt. 
  Diskmaskinen drar betydligt mindre energi än handdisk. 
 • Lägg på locket på allt som ska tillagas, även om det kräver att du måste passa så att det inte kokar över. Då kan du ha halva styrkan på plattan, ger stor besparing på årsbasis.
 • Ställ inte in varm mat i kylen. Låt den svalna ordentligt först.
 • Se till att kylen håller +6 grader och frysen -18 grader. Om du höjer temperaturen i kylen
  till mer än +6 grader får du sämre hållbarhet för färskvaror. Mao fel sätt att spara.
 • Och kasta inte livsmedel som har passerat färskvarudatum med 2-3 dagar.
  Har livsmedlen förvarats kallt och ser/luktar normalt är den fortfarande fräsch.
  Se mer om att spara energi i
  Spara pengar, miljön 

Text: Kenneth Engström, Miljöklokt
Citera gärna delar av texten men du måste lägga till: Källa: Miljöklokt.se